Ареометр АС-3 застосовують, щоб визначити завершення первинного процесу бродіння в медовому, виноградному, фруктовому вині, пиві і кінцевий вміст алкоголю в них. Вміст алкоголю визначається в дві стадії.
У першій стадії встановлюється початкова щільність в матеріалі. Для цього вимірювальний прилад занурюється в ємність з достатнім об’ємом виноматеріалу (наприклад, циліндр 250мл), де він вільно переміщається, не зачіпаючи стінки ємності. За позначкою, до якої занурюється ареометр, визначають початкову щільність матеріалу.
У другій стадії визначають завершення первинного бродильного процесу. Залежно від рецептури вина, на 4-7-й день бродильного процесу повторюють вимірювання щільності. Найчастіше, показання кінцевої щільності матеріалу дорівнюють двом-трьом одиницям (для не міцних сортів). Вміст алкоголю розраховують за простою формулою: первинний показник мінус кінцевий показник.
Дані ареометра розшифровуються за спеціальною таблицею значень. Для отримання більш точних результатів температура вимірюваної рідини не повинна перевищувати 20° С.