Набір спецій для горілки Гданська Татарське Зілля
Адам Міцкевич неодноразово згадує у віршах так звану «гданську горілку» - в «Пані Тадеуші», наприклад, її п'ють після полювання на ведмедя. Це не просто горілка, а настоянка на коріннях і травах, що вироблялася голандцями, які жили в старовинному місті Гданськ. Аїр в народі називають ангельською травою, татарським зіллям, сабельником — від цього і пішла назва.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Спеції з набору засипати в ємність і залити 3.6 л алкоголю міцністю 40%.
- Настоювати 10 діб в теплому темному місці.
- Відфільтрувати та розбавити настій до міцності 30%.
- Перегнати настій до міцності 45–50% у струмені.
- Отриманий продукт розбавити водою до міцності 40%.
- Для пом’якшення додати столову ложку цукру (краще у формі сиропу).
- Після 2–3 діб відпочинку напій буде готовий.
ПРИ ВИКОРИСТАННІ ДЖИН-КОШИКА:
- Взяти 10 л 30% алкоголю.
- Окремо відібрати перші 100 г голів.
- Тіло збирати до міцності 50% у струмені.
- Отриманий продукт розбавити до 40% і дати відпочити 5–7 діб.
- Розрахункова кількість кінцевого напою — близько 6 л.